Lepădarea de sine

“Noi răsturnăm izvodirile minţii şi orice înălţime care se ridică împotriva cunoştinţei lui Dumnezeu, şi orice gând îl facem rob ascultării de Hristos.”

( 2 Corinteni 10:5).

Dacă L-ai primit pe Domnul Isus ca Domn și Mântuitor al vieții tale, ai primit mântuirea, iertarea de păcate și o nouă identitate. Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi. Și toate lucrurile acestea sunt de la Dumnezeu, care ne-a împăcat cu El prin Isus Hristos” (2 Corinteni 5:17, 18a).

Dacă încă nu L-ai făcut pe Hristos, Domnul și Mântuitorul tău personal, mă rog să o faci chiar acum. Poți să Îi ceri Domnului în rugăciune, chiar acum, să te ierte și să fie El Domnul și Mântuitorul tău. El stă la ușa inimi tale și bate; dacă doar ai face liniște înăuntrul tău, să-I auzi chemarea și să devii și tu un om nou, un om duhovnicesc. El este soluția tuturor problemelor tale. El și numai El poate să-ți dea fericirea mult căutată de fiecare dintre noi. De asemenea, fă-ți bunul obicei de a frecventa o Biserică Creștină locală, unde poți să crești în omul duhovnicesc și să fii și tu de folos celor din jurul tău, căci așa ne-a îndrumat Domnul Isus să facem. În numărul precedent am început o discuție despre identitatea creștinului relaționată la sănătatea minții. În numărul curent vom discuta despre lepădarea de sine și despre voia Tatălui, pentru că o minte sănătoasă are ca fundament o gândire aliniată voii lui Dumnezeu.

Creștinul este motivat, în ascultare, de dragostea pe care o are pentru Dumnezeu. “Cine are poruncile Mele şi le păzeşte, acela Mă iubeşte şi cine Mă iubeşte va fi iubit de Tatăl Meu. Eu îl voi iubi şi Mă voi arăta lui.”( Ioan 14:21). În spatele acțiunilor și gândurilor noastre, stă motivația noastră. Acționăm și gândim în funcție de valorile care ne guvernează viața. Ascultând ce vorbești și văzând cum te porți, cei din jur pot să determine ce valori ai și ce iubești în viață. Dacă Domnul Isus are controlul inimii noastre și dacă El este centrul vieții noastre, noi vom fi motivați de imboldul dragostei pentru El, ca să-L ascultăm. Cu cât înțelegem mai mult Harul Lui, Bunătatea Lui, Dragostea Lui și planurile bune pe care le are pentru noi, cu atât suntem mai profund motivați să Îl ascultăm. Dumnezeu este Acela care ne dă voința, dar și înfăptuirea. Cel care are dorința (vrea din toată inima) să se supună lui Dumnezeu, va primi ajutor din partea Lui Dumnezeu în toate aspectele vieții lui. „Ci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi, și vă dă, după plăcerea Lui, și voința și înfăptuirea.” (Filipeni 2:13). Este important să nu credem că noi, prin puterile noastre personale și fără ajutorul lui Dumnezeu, ne putem transforma gândirea și felul de viață. Suntem total dependenți de El în procesul transformării gândirii noastre. Tot Domnul ne va da putere ca să dărâmăm orice sistem de gândire străin Lui.

De o mare importanță în transformarea gândirii noastre este lepădarea de sine. Lepădarea de sine nu este opțională. Atunci Isus a zis ucenicilor Săi: Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea, şi să Mă urmeze.” (Luca 9:23). Aceste cuvinte, adresate de către Domnul Isus ucenicilor Lui, ne sunt adresate și nouă, ucenicii Lui din zilele noastre. Aceasta implică a-ți supune eul tău, dorințele tale și voința ta, ascultării de Hristos. Domnul Isus este exemplul suprem al lepădării de Sine. Acest proces al lepădării de sine a început odată cu salvarea sufletului nostru și va continua pe parcursul întregii noastre vieți. Lepădarea de sine implică o dependență totală de Domnul. Nu prin puterile noastre, ci primind sevă din seva Divină,  fiind înnoiți în duhul minții noastre, doar aşa vom produce și noi fructele ascultării.  “Rămâneţi în Mine şi Eu voi rămâne în voi. După cum mlădiţa nu poate aduce rod de la sine, dacă nu rămâne în viţă, tot aşa nici voi nu puteţi aduce rod dacă nu rămâneţi în Mine. (Ioan 15:4). Noi ne dezbrăcăm, adică ne lepădăm de omul cel vechi, de gândirea incorectă pe care o aveam înainte de a-L primi pe Hristos, ca să fim îmbrăcați cu omul cel nou. “…să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare şi să vă înnoiţi în duhul minţii voastre şi să vă îmbrăcaţi în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care le dă adevărul.” (Efeseni 4:24).

Domnul Isus s-a dezbrăcat de Sine Însuși și a fost ascultător Tatălui până la moarte. „El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuşi n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a dezbrăcat pe Sine Însuşi şi a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor. La înfăţişare a fost găsit ca un om, S-a smerit şi S-a făcut ascultător până la moarte, şi încă moarte de cruce.” (Filipeni 2:6-8). Domnul Isus și-a supus total voința proprie, voii Tatălui.  Domnul Isus a spus: „Tată, dacă voieşti, depărtează paharul acesta de la Mine! Totuşi facă-se nu voia Mea, ci a Ta.” (Luca 22:42). Ca să ne putem lepăda de eul nostru și să ne lăsăm total în voia Tatălui, chiar cu riscul de a suferii până la moarte, cum a făcut Domnul Isus (vorbesc de moarte trupului), noi trebuie să avem deplină încredere în Dumnezeu și în voia Lui.

Noi putem să avem deplină încredere în voia lui Dumnezeu, pentru că voia Lui: „Este bună, plăcută, şi desăvârşită.” Romani (12:2). Voia Tatălui este bună pentru că Tatăl este bun. Dumnezeu a luat țărâna pe care El a creat-o și a suflat în ea suflare de viață, făcând din ea oameni după chipul și asemănarea Lui. Acești oameni s-au întors împotriva lui Dumnezeu, s-au răzvrătit împotriva Lui și ca urmare au devenit corupți, prin neascultare și păcat, rupând astfel relația lor cu Dumnezeu. În loc ca Acesta să distrugă omenirea, creația mâinilor Sale, El a decis să trimită ce a avut mai scump, pe Fiul Său ca să ne răscumpere. „Voia Tatălui meu este ca oricine vede pe Fiul şi crede în El să aibă viaţa veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua de apoi.” (Ioan 6:40). Dumnezeu nu ne vrea răul, ci El Însuși a luat asupra Lui, în trupul Domnului Isus, tot păcatul și răul pe care l-am făcut, sau gândit și a transferat asupra noastră iertarea, sfințenia și binecuvântarea. Dacă înțelegi bunătatea lui Dumnezeu, nu mai te îndoiești de faptul că voia Lui este cea mai bună. Mai bună soluție la problema ta decât voia Domnului, nu există. Când ești ispitit să faci ceva contrar voii Lui, crezând că e mai bine cum crezi tu, să știi că acel gând trebuie imediat oprit și supus rob ascultării de Hristos. Există doar o singură cale adevărată, dreaptă și bună, și aceasta este calea voii lui Dumnezeu. Dumnezeu nu numai că îți vrea binele, dar El știe cu precizie ce este bine pentru tine. Dacă Îl iubești, El va face ca toate lucrurile să lucreze spre binele tău etern, pentru că Dumnezeu e bun. Încrede-te în El și ascută de voia Lui, căci doar așa vei fi în siguranța protecție Lui.

Va continua. MARINELA BUZAS marybuzas@yahoo.com

 

 

Share this

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.