Sindromul cumpărării compulsive și hoarding

           Sindromul cumpărăturilor compulsive și hoarding, sunt și acestea arme ale celui rău, ca să ne împiedice de a ne bucura de la lucrurile pe care Dumnezeu le are pentru noi. Aceasta este o problem reală, o boală a sufletului. Dumnezeu vrea ca să ne bucurăm de roadele muncii noastre, nu să fim controlați de lucrurile materiale care să ne ia tot timpul și energia. Noi nu trebuie să ne folosim resursele financiare doar să acumulăm de dragul de a acumula.

Domnul Isus a murit ca să ne elibereze și de aceste adicții. Domnul vrea ca noi să avem ordine în inima și mediul nostru înconjurător. Dacă nu mai ai loc să calci în casă de lucruri, dacă nu poți să arunci lucrurile de care nu mai ai nevoie, dacă în continuu cumperi diferite produse doar că ți se pare că sunt la un preț bun sau îți atrag privirea, ai nevoie de ajutor ca să te oprești. Găsește pe cineva matur în credință care să se roage, să postească cu tine ca tu să poți să înlocuiește acest obicei distructiv cu alte activități constructive.

A cumpăra pe credit /  Cum să scăpăm de datorii

Biblia este sursa învățăturilor pentru toate aspectele vieții și existenței noastre pe acest pământ. Mă minunez de faptul că unii necreștinii recunosc și folosesc principiile Biblie în afaceri, relații personale sau sfaturi practice. Principii de bază pentru administrarea banilor sunt: a aveau un buget (Luca 14), a plăti datoriile și a nu te împrumuta (Proverbe 22:7), a te înconjura cu oameni de caracter (1 Corinteni 15:33), a economisi bani și a investi (Proverbe 21:22) și a fi generos (1 Corinteni 15:33).  Unul dintre cei mai competenți oameni care discută administrarea banilor din perspectiva Bibliei, este Dave Ramsey. Cursurile lui Dave Ramsey, sunt bazate principiile Biblice și experimentate de el și familia lui în mod personal. De la eșec financiar și căsătorie pe cale de divorț a ajuns să-L cunoască pe Dumnezeu în mod personal și să studieze principiile Biblie despre bani și să le pună în practică. Mulți creștini și necreștini au benficiat de aceste cursuri și nu numai că au găsit libertate financiară dar mulți și-au salvat căsătoriile sau au ajuns să devină creștini. Am vizionat aceste cursuri în casa mea cu alți prieteni și împreună cu copiii (sunt și cursuri speciale pentru copii). Aș recomanda ca aceste seminare de Dave Ramsey să fie parte din biblioteca fiecărei Biserici. Recomand fiecăruia cel puțin să asculte gratis pe youtube, seminariile acestea, dacă nu pot să-și permită să le cumpere.

Mândria, Aroganța și Etichetarea

În primii ani trăiți în America, am condus o mașină veche de peste 10 ani. Chiar după ce ne-am cumpărat un Adult Family Home, nu am simțit deloc nevoia să ne cumpărăm o altă mașină. Când a venit al doilea copil îmi era greu să pun scaunul copilului în mașină, iar mașina se tot strica, așa că ne-am cumpărat o mașină mai mare și mai nouă. Comparativ cu mașina pe care o aveam, această nouă mașină, Honda Odossey, cu doar 2 ani vechime, era într-o stare mecanică și estetică mult mai bună. Prima remarcă primită de la o prietenă a fost aceasta: “În sfârșit ai intrat și tu în rând cu lumea.” Șocant, nu-i așa?  Oare în ce categorie am fost până atunci pentru ea? Acum, aveam mai multă valoare? Greșit! Valoarea noastră o dă Domnul Isus. Toți am fost cumpărați cu același preț, sângele Domnului Isus. Toți suntem creați după chipul și asemănarea Lui.

A discrimina, a eticheta, a te uita de sus la cineva care e mai sărac ca tine, nu vine de la Dumnezeu ci de la cel rău. “ Frica de Domnul este urârea răului;trufia şi mândria, purtarea rea şi gura mincinoasă – iată ce urăsc eu.” (Proverbe 8:13). Biblia ne spune că mândria merge înaintea căderii. Această practică este condamnată în Biblie în mod repetat. Valoarea fiecărui om nu este dată de ceea ce are sau nu are, ci de cine suntem, adică de identitatea noastră în Dumnezeu. Nu te lăsa înjosit de nimeni. Nimeni nu are dreptul să-ți diminueze valoarea, să te facă să te simți mai prejos sau inferior. Dumnezeu spune despre tine că ești copilul Lui preaiubit, lumina ochilor Lui, vrednic ca El să moară pentru tine. Ascută-L și crede-L pe Dumnezeu. În spatele discriminării stă Diavolul. El vrea să distrugă imaginea oamenilor și să ne facă să avem sentimente de inferioritate și de depresie. Bogăția adevărată este în relația ta cu Domnul Isus și cei dragi pe care El ia pus în viața ta. Mașina, casa, gașca de oameni “cool”, silueta, abilitățile de tot felul la care poate tânjești ca să îți de-a semnificație nu vor face altceva decât să te dezamăgească. Nu uita că Diavolul este un mincinos, iar scopul lui este să distrugă chiar și pe creștini.

Dacă ai căzut în păcatul mândriei, aroganței și etichetării, cere Domnului să te ierte și să te ajute să vezi fiecare om cum îi vede Domnul Isus. Îi vei face Domnului atâta bucurie când te vei purta chiar și cu cei mai neînsemnați oameni cu respect. Dacă vezi pe cineva fiind înjosit de alții, ajută-l și apără-l . În urmă cu 18 ani, când încă locuiam în România, am avut oportunitatea să devenim foster parents pentru un băiețel abandonat în spital de mama lui. Îl chema Sami și avea 2 luni, la fel ca primul nostru băiețel. Consider o mare binecuvântare că acest copilaș a fost adoptat în Statele Unite și nu și-a continuat viața într-un orfelinat, sau mai rău. Remarci de genul: “Alt copil nu ați găsit decât pe țiganul asta?” sau “ Nu veniți la noi ziua, că vă văd vecinii cu țiganul asta și ne faceți de rușine!”, nu ne-au împiedicat să-l creștem și să-l iubim pe Sami până când a fost adoptat la vârsta de 10 luni. Nu pot să nu mă gândesc la câtă tristețe și supărare aceste remarci discriminatorii au provocat Domnului Isus.

Acestea sunt cuvintele Domnului Isus scrise în Matei 24:34-40 “ Atunci, Împăratul va zice celor de la dreapta Lui: ‘Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, de moşteniţi Împărăţia, care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii.  Căci am fost flămând şi Mi-aţi dat de mâncat; Mi-a fost sete şi Mi-aţi dat de băut; am fost străin şi M-aţi primit; am fost gol şi M-aţi îmbrăcat; am fost bolnav şi aţi venit să Mă vedeţi; am fost în temniţă şi aţi venit pe la Mine. Atunci, cei neprihăniţi Îi vor răspunde: ‘Doamne, când Te-am văzut noi flămând şi Ţi-am dat să mănânci sau fiindu-Ţi sete şi Ţi-am dat de ai băut? Când Te-am văzut noi străin şi Te-am primit sau gol şi Te-am îmbrăcat?  Când Te-am văzut noi bolnav sau în temniţă şi am venit pe la Tine?’  Drept răspuns, Împăratul le va zice: ‘Adevărat vă spun că, ori de câte ori aţi făcut aceste lucruri unuia din aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai  Mie mi le-aţi făcut.” Domnul Isus se identifică cu fiecare om pe care El l-a creat. Dacă discriminezi și îți bați joc de un om, tu de fapt faci lucrurile acestea Domnului Isus, și într-o zi vei da socoteală înaintea Lui. Haideți mai bine să iubim ca Domnul Isus pe toți semenii noștri așa cum și noi suntem iubiți de El.

Doamne Isuse îți mulțumesc pentru tot ce mi-ai dat
Și pentru lucrurile materiale cu care m-ai binecuvântat.
Ajută-mă să mă bucur de ele și să fiu o binecuvântare
Bucurându-mă de banii mei să aduc mângâiere și alinare.

Gol am venit în lume și nimic nu voi lua cu mine,
Doar faptele bune făcute din dragoste pentru Tine
Orice vorbă, faptă bună, a mea ascultare și dărnicie
Vor primi dreaptă răsplată în a Ta Sfântă Împărăție.

Atunci când împlinesc legea Ta,
Sunt fericit; am pacea și liniștea.
Mi-ai dat porunci pentru că mă iubești
De cursele celui rău vrei să mă păzești.

Sunt un copil preaiubit al Tatălui Ceresc
Și pentru El de acum eu vreau să trăiesc,
Am fost mort în al meu păcat ce m-a legat
Dar acum sunt liber, sfânt, curat, spălat.

Marinela Buzas / marybuzas@yahoo.com

 

 

Share this

Un gând despre „Sindromul cumpărării compulsive și hoarding

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.