Deci dai foc când trebuie ca să nu ia foc când nu trebuie! (Australia)


Mă gândesc cu multă durere la familiile îndoliate a celor 24 de oameni care au murit în incendiile din Australia și-i port în rugăciune. Și cât de trist este faptul că au murit un număr atât de mare de animale. Uitându-mă la poze, articole și reportaje mi-am dat seama că am încă mult de învățat despre Australia, deși se pare că am pe acolo pe undeva verișori primari. În Biserica noastră a venit o soră în vizită din România și am vrut să petrec și eu un pic de timp cu dânsa ca să o cunosc. Ne-am dus împreună la OMSI, și (The Oregon Museum of Science and Industry) și printre altele am vizionat un documentar despre Australia. Acest documentar, făcut cu mulți ani înainte, prezintă în mare, despre practica focurilor “controlate” în Australia. Am fost foarte interesant să aflu că în Australia se dă foc vegetație, între lunile mai și august (iarna australiană) când nu bate vântul foarte tare ca să nu izbucnească focurile în sezonul de vară. Deci dai foc când trebuie să nu ia foc când nu trebuie!

Dar ce nu am văzut în acest documentar este că politicienii au adus schimbarea acestei practici de veacuri.

În urmă cu 20-30 ani, oficialitățile au hotărât să transforme suprafețe întinse de păduri în parcuri naționale, astfel ocrotindu-le și de necesarele focuri controlate. Pompierii care făceau focuri preventive și curățau pădurile nu și-au mai avut locul în aceste parcuri protejate. Filmul pe care l-am viziona la OMSI prezinta faptul că aborigenii ardeau pădurile preventiv, lucru pe care acum îi înțeleg și eu ca fiind necesar. E ca și cum ar spune doctorului unui pacient: „Tăiem acum degetul ca să nu tăiem mai târziu tot piciorul.” Se pare că Australia are, ca procentaj are cea mai mare suprafață de parcuri naționale, din lume.

Buna intenție, lipsită de înțelepciune și documentare, a ecologilor/politicienilor care și-au propus să lase natura în voia ei, nu a dus la ceva bun. Bătrânii din clanurile aborigene s-au îngrijit de aceste zone și au colaborat cu fermierii foarte eficient pentru a produce aceste focuri controlate. Eucaliptul este foarte răspândit în Australia. Frunzele de eucalipt conțin uleiuri volatile, ce ard extrem de ușor, iar acestea adunându-se an devin un combustibil extrem de puternic. Fermierii și oamenii care trăiesc acolo au văzut pericolul pe care îl prezintă frunzele de eucalipt și vegetația uscată și și-au exprimat îngrijorarea, dar s-au lovit de urechile închise ale politicienilor.

Nu vreau să minimalizez cumva această catastrofă, căci e o catastrofă! Se pare că așa focuri nu au mai fost în Australia din 1939. Un om dacă moare sau un animal din cauza acestor focuri e prea mult. Ce vreau să spun e că acești politicieni și ecologiști care schimbă legile ar trebui să fie atenți și la istoria din spatele focurilor controlate ca să înțeleagă ce este vrednic de schimbat și ce trebuie lăsat așa cum a fost.

Când auzi ceva de la cineva despre altcineva, e tare bine să mergi direct la acel altcineva ca să afli informația direct de la sursă. Am aflat și eu o sursă directă, raportul domnului Daniel Andornescu care locuiește în Australia de 24 de ani, cât și raportul domnului Daniel Ioniță, lector la Universitatea Tehnologică din Sydney.

Redau mai jos mesajul postat de domnul Andronescu pe pagina sa de facebook:

„Dragi prieteni români buni și grijulii!

Vreau să va mulțumesc din suflet pentru toate mesajele private primite de sărbători și în special mesajele private legate de situația actuală din Australia! Va asigur că sunt bine sănătos împreună cu toată familia! Din fericire focul este la o distanță destul de mare de zona unde locuiesc!

Acum aș vrea să va relatez adevărul sau mai bine spus, cum văd eu situația, despre ce este aici;

  1. Focurile pe timp de vara fac parte din normalitatea australiană! Sunt de 24 de ani aici și nu-mi aduc aminte să fi fost o vara fără focuri! Casele sunt asigurate, iar dacă ai șansă să vină focul pe proprietatea ta, te sui frumușel în mașină și fugi din calea lui, mergi la prieteni, rude etc. Firmele care ai asigurată proprietatea, îți fac casa la loc și te despăgubesc în cazul pierderilor de bunuri, deci, așa lucrează în Australia. Natură se reface foarte repede, după câteva luni, nici nu mai vezi pe unde a fost focul, pentru că practic, arde doar iarbă și frunzele copacilor care conțin alcool, arborele în sine nu arde, ba chiar se regenerează, emanând și mai mult oxigen! Expunerea mediatică, face să pară că o “apocalipsa”, dar în realitate așa trebuie să fie și repet, dacă vine spre ține, lași tot și fugi, pentru că încă nu să inventat vreo tehnologie să se pună cu Mama Natură, omul devine neputincios în față naturii și așa trebuie să fie.
    2. S-a vehiculat în media, că au murit peste 500 milioane de animale!! Sincer eu sunt sceptic la acest număr, nu cred că cineva în flăcările alea a stat să numere animalele arse! Că arată rău în poze, este clar că îți rupe inima când vezi pozele…! Grav este că în fiecare zi mor mii de Kanguri, ursuleți Koala, vulpi și tot felul de animale pe autostrăzile din Australia, lovite de tiruri sau mașini și nu se vede, pe alea nu le mai numără nimeni!
  2. Mai rău este că sunt victime umane dar și aici se poate discuta, de regulă cei care au murit sunt cei care nu au vrut să plece, crezând că pot ține piept naturii…practic au fost avertizați, Dumnezeu să-i ierte!
    Este extrem de dureros dar așa este în Australia, riscuri există peste tot în lume, inundații, focuri, vulcani, thunami, cutremure sau atacuri teroriste și războaie.
    Australia este o țară bogată și nu cred, că are nevoie de vreun ajutor, așa că nu picați în cursele creeate pe internet să faceți donații, pierdeți banii pentru că sunt destui șacalii care se folosesc de astfel de situații pentru un profit.

Va rog să nu mai postați poze cu cerbi care au cornele în flăcări, în Australia nu există astfel de cerbi, deci sunt poze făcute să pare că o adevărată Apocalipsa!  🙂 ! Stați liniștiți că o să vine și Apocalipsa, iar ce se întâmplă acum în Australia, e departe de a se numi “Apocalipsa”. Media împreună cu cei fără credință, vor să va țină într-o stare de frică și de stres. NU arde Australia, ard pădurile din parcul național în zona Adelaide, adică în Statul Australia de Sud, ard pădurile din parcul național din Statul Victoria, adică Sud Est, mai mult spre Est, că aici stau și eu iar focul este la 150km de mine și ard pădurile din parcul național de la granița statului Victoria și statului New South Wales! NU arde Melbourne, NU arde Adelaide, Nu arde Sydney că și orașe, sunt focuri de vegetație! În Nord nu arde, în West nu arde, în Nord Est nu arde, așa că pozele care se plimbă pe FB sunt minciuni.
Cetățenii Australiei sunt optimiști și cel mai important, ne ajutăm între noi, fără limite…viață ne-a învățat așa.

Repet; ce se întâmplă acum în Australia, se întâmplă în fiecare an pe timp de vara, iar dacă anul asta e mai “altoit” focul, este pentru că partidul ecologiștilor a dat o lege să nu se mai dea foc controlat în anotimpul umed, doar așa se curată și se reface vegetația! Au fost avertizați de repercusiuni și după cum vedeți să întâmplat dezastrul. Dacă vegetația era arsă controlat, acum era mult mai ușor de controlat focul….o să-și ia pumni în cap la alegerile care urmează, asta sigur.
Cam atât despre mine și Australia! Încă odată va mulțumesc din suflet pentru grijă față de mine și familia mea și la rândul meu va doresc tuturor multă sănătate și numai bine, vouă și familiilor voastre! Nu uitați să fiți buni, iubitori și iertatori în fiecare zii, doar așa Dumnezeu ne apară de tot ce este rău și rugați-va și multumitii LUI pentru tot.

Cu respect Daniel Andronescu”

Share this

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.