Un pastor s-a sinucis, la 30 de ani

Pe data de 9 Septembrie 2019, Pastorul Jarrid Wilson, la doar vârsta de 30 de ani s-a sinucis, doar la câteva ore după ce a oficiat înmormântarea unei persoane care de asemenea și-a lua propria viață. Am îndemnul să scriu câteva gânduri referitor la acest eveniment, dar înainte vreau să îndrept o rugăciune spre Tatăl ceresc pentru familia îndoliată. Doamne Tată te rog să te înduri de Juli și de cei doi băieți rămași fără tată. Tu ești Tatăl orfanilor și apărătorul văduvelor, te rog atinge această familie cu balsamul Tău vindecător, lasă pacea Ta care întrece orice pricepere peste ei și dă-le speranță, nădejde și credință în Tine. Amin.

Jerrid a suferit de depresie și a avut gânduri de sinucidere pentru o perioadă îndelungată de timp. Nu știu cauzele depresie și nu știu ce tratament a folosit ca să o combată. Dar ce știu este că depresia și sinuciderile iau amploare chiar în rândul creștinilor.

În aceste rânduri eu nu pretind să dau sfaturi medicale, garanție sau asistență profesională, ci pur și simplu propun să ne uităm împreună la Biblie și să lăsăm pe Dumnezeul ce viu și adevărat ca să ne vorbească și la acest subiect.

 

 1. Creștinii au nevoie să-și cunoască bine identitatea în Hristos. Ca și creștini avem nevoie să cunoaștem Adevărul Biblie. Doar Adevărul neschimbat, nediluat, neamestecat cu ideologi ale lumi, ne poate face liberi. Predicile, cântările, poeziile trebuie să fie saturate cu doctrina sănătoasă a Scripturii. “Dumnezeiasca lui putere ne-a dăruit tot ce priveşte viaţa şi evlavia prin cunoaşterea Lui…( 2 Petru 1:3). Cu cât ne descoperim mai mult noua identitate, primită în dar de la Domnul Isus, cu atât avem mai multă încredere, nădejde și bucurie în El, chiar în mijlocul durerii și suferinței.

(https://luminipentrusuflet.com/2018/12/12/identitatea-crestinului-relationata-la-tristete-i/)

 1. Când trecem prin valea tristeții, trebuie să avem încredere că soarele bunătății și a milei Lui, strălucește deasupra norului care s-a abătut asupra noastră, pentru o perioadă de timp. Dar într-o zi, norul va dispărea și atunci vom înțelege de ce a trebuit să fie așa, chiar dacă acest lucru se va întâmpla doar în veșnicie. “Voi sunteţi păziţi de puterea lui Dumnezeu prin credinţă pentru mântuirea gata să fie descoperită în vremurile de apoi! În ea voi vă bucuraţi mult, măcar că acum, dacă trebuie, sunteţi întristaţi pentru puţină vreme prin felurite încercări, pentru ca încercarea credinţei voastre, cu mult mai scumpă decât aurul care piere şi care totuşi este încercat prin foc, să aibă ca urmare lauda, slava şi cinstea, la arătarea lui Isus Hristos” (1 Petru 1:5-7).
 2. Acționează ca să cauți în primul rând cauza depresie. Multe persoane suferă de depresie din cauza dereglărilor hormonale care pot fi ușor tratate. Nu te izola, cere ajutorul celor în măsură și calificați să ți-l dea.
 3. Trăiește-ți viața în așa fel încât să eviți căderea în depresie. Nu te abuza pe tine însuți. Cuvântul lui Dumnezeu ne învață cum să trăim viața în așa fel că nici lanțurile închisorii nu pot să stingă bucuria mântuirii, pacea și speranța din inima noastră.
 4. Dacă lupți cu depresia și ai gânduri de sinucidere îți recomand să nu fi constant în jurul altor persoane cu astfel de probleme. Așa cum un orb nu poate călăuzi un alt orb și cum o persoană care încearcă să scape de alcoolism nu trebuie să-și petreacă ziua în baruri.

Nu aș vrea cineva să aibă impresia că e OK să-ți iei propria viață. Dumnezeu ne-a dat viața și vrea să ne dea viață din belșug. Avem valoare în ochii Lui, suntem iubiți, suntem prețuiți, suntem răscumpărați, suntem salvați, suntem mântuiți, suntem ocrotiți, suntem păziți, suntem Templul Duhului cel Sfânt. Cel rău nu mai are nici un drept și nici o putere asupra  noastră. Dragostea și Harul lui Dumnezeu ne este îndeajuns.

„Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre, ci, împreună cu ispita, a pregătit şi mijlocul să ieşiţi din ea, ca s-o puteţi răbda.” (1 Corinteni 10:13)

Nu judec, nu condamn și nu pretind că știu ceva mai mult ca nimeni. Dar vreau să arat dragostea lui Dumnezeu și să dau speranță cel puțin unui suflet întristat.

Cu mulți ani în urmă o persoană a venit și mi-a spus că a decis să-și ia viața, și că eu sunt ultima persoană cu care mai vrea să vorbească. Aceasta era în România, pe vremea când nu erau telefoane mobile. Această confesiune m-a luat prin surprindere. Îmi amintesc cum sub călăuzirea Duhului Sfânt am rostit versete din Biblie, istorii din Biblie în care Dumnezeu și-a arătat mila și îndurarea. Am vorbit printre lacrimi pentru o perioadă îndelungată după care fără să spună mult această persoană a plecat. Când am întâlnit din nou,  după mulți ani, mi-a mulțumit că i-am salvat viața.

Domnul să ne ajute să fim lumină și sare. Domnul să ne ajute să-I înțelegem iubirea și să o răspândim celor din jur.

Care este experiența ta referitor la depresii și sinucideri? Cum crezi că noi creștinii putem să ajutăm pe cei căzuți în desnădejde?

 

Share this

3 gânduri despre „Un pastor s-a sinucis, la 30 de ani

 1. Iubita mea sora Mary, fiti binecuvantata! V-am raspuns la mail, sper sa ajunga raspunsul meu.
  Depresia, dupa parerea mea, intervine in vata credinciosului atunci cand firul cu cerul se intrerupe pe undeva. Aud pe multi spunand sa ne tinem aproape de Domnul. Eu cred ca aproape nu e de ajuns. Doar IN Hristos nu poti fi atins in masura in care sa-ti pierzi nadejdea, caci, la urma urmei, gandul sinuciderii apare doar cand nu mai ai speranta.
  Daca te urmareste un criminal cu un cutit in mana si ai ajus aproape de usa casei, poate chiar cu mana pe clanta, dar nu esti IN casa, el te poate ucide inca, corect? Doar IN INTERIORUL CASEI esti pazit. Doar IN HRISTOS esti pazit: “Ganditi-va la lucrurile de sus, nu la cele de pe pamant. Caci voi ati murit, si viata voastra este ascunsa cu Hristos in Dumnezeu.” – Coloseni 3:2-3.
  Scumpa mea sora, am vazut multe, multe marturii, care mai de care mai cutremuratoare. Dar asa ceva n-am vazut niciodata. Va las link-ul sa vizionati. Am plans continuu si m-am vazut atat de murdara (de nemultumire, de cartire pentru lucruri marunte), incat fundul iadului era prea bun pentru mine. Am fost smerita de acest incredibil frate. Sper sa nu-si diminueze efectul avut asupra mea niciodata pana la rapire. Si nu la intamplare v-am lasat link-ul, oricum imi doream mult sa va daruiesc si dvs. aceasta marturie, insa cred ca are legatura cu depresia si gandul sinuciderii si cred ca un om, mantuit sau nu, aflat in deznadejde, poate fi ridicat si intarit de aceasta incredibila marturie de viata, si inca ce viata!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=C_XiVYOfsGU
  Daca puteti, sa urmariti cat mai repede marturia caci nu stiu daca va ramane pe canal. Din experienta stiu ca unele inregistrari se poasteaza o scurta perioada apoi se retrag, nu stiu de ce.
  Va imbratisez cu multa dragoste!

  1. Vă mulțumesc foarte mult pentru mărturie. Mi-a atins inima. Toată slava și gloria să fie a Domnului și Mântuitorul nostru. Așa cum a spus fratele în mărturie: “Mai bine într-un scaund cu rotile și cu Domnul Isus în inimă!” Harul Lui ne este îndeajuns! Fie ca bucuria mântuirii să ne umple inimile. Mă rog pentru noua generație, așa de atacată de cel rău.

   1. Da, tinerii au azi multe ispite pe care noi nu le-am cunoscut. Dar puterea Domnului este mare pentru cel ce crede. Sa cerem Domnului pentru ei, pe langa altele, intarirea credintei, a increderii in El si in puterea Lui de a-i tine pe Cale.
    Domnul sa fie inaltat!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.