Identitatea omului, în Christos Domnul, vis-a-vis de prietenie III 

Continuare de aici

“Prietenul iubește oricând” (Proverbe 17:17a)

        Articolele “Identitatea”, încearcă să descrie viața creștinului în mod practic, în baza noii sale identități în Christos și pe baza Scripturii. În acest articol, al treilea la capitolul prieteniei, ne vom uita la câteva caracteristici ale unui prieten adevărat. Un om fără nici un prieten este un om sărac, singur și care-și pune la risc atât viața spirituală, emoțională cât și pe cea fizică. Din experiența mea, ca și case manager la spital, vă pot spune că nu sunt izolate deloc cazurile în care pacienții îmi spun că nu au pe nimeni să sune ca să anunțe că sunt în spital. Recent, un domn diagnosticat cu cancer în fază avansată, care urma să fie pus pe hospice, mi-a spus că nu avea pe nimeni să sune, decât să anunțe la locul de muncă că nu va mai putea lucra. O bătrânică a venit la spital din cauză că a căzut bolnavă la pat și nu a putut să meargă la cumpărături să-și cumpere mâncare, sau să-și pregătească mâncarea. Îmi plânge inima în mine de fiecare dată când văd astfel de cazuri, cazuri care nu ar trebui să fie între noi credincioșii.

Înainte de toate, dacă vrei să fii un prieten bun cuiva, sau dacă îți dorești să ai un prieten bun, trebui să fii prieten cu Domnul Isus. El este Prietenul care și-a demonstrat iubirea pentru tine, murind în locul tău pe crucea de la Golgota. Vino și tu la Domnul Isus cu pocăință și credință, ca să fii mântuit. Din abundența dragostei pe care Domnul Isus o va turna în tine, vei putea să-ți formezi prietenii care vor fi mai valoroase decât toate posesiunile materiale.

Prietenia, pentru creștin, are ca fundament dragostea comună pentru Dumnezeu, o viziune comună și o dorința profundă de a-L ajuta pe celălalt să-și trăiască viața spre Slava lui Dumnezeu. Ca și copii ai lui Dumnezeu, având Duhul Sfânt și pe Domnul Isus în noi ca cel mai bun Prieten, suntem capabili să avem relații de prietenie, cu alți credincioși, relații bazate pe dragostea, care a fost turnată în noi prin Duhul Sfânt.

Credincioșia în prietenie, în jurul lui Hristos, de dragul lui Hristos și cu ajutorul lui Hristos.

Un prieten te va iubi cu o dragoste sacrificială. Indiferent de circumstanțele prin care treci, indiferent chiar în ce păcat ai căzut, un prieten adevărat va lupta pentru tine și nu te va lăsa până nu te vei reabilita. Un prieten adevărat se identifică cu tine, îți poartă povara și când cineva vorbește rău despre tine, sau află că ai făcut ceva greșit, el suferă pentru tine. Se spune despre doi prieteni că au luptat împreună în al doilea război mondial. Unul dintre ei a fost împușcat. Era rănit și striga după ajutor. Batalionul lor era în retragere, dar totuși, prietenul lui a cerut superiorului său să-l lase să meargă să-și salveze prietenul. Superiorul lui a spus categoric: “Nu!”. Ba chiar l-a avertizat că dacă cumva va merge, va încălca ordinul lui. Totuși, acest tânăr soldat, cu prima ocazie când superiorul lui l-a scăpat din priviri, a fugit printre gloanțe și și-a adus prietenul, înapoi, ducându-l în spate. Când a ajuns cu el înapoi în tranșeu, prietenul lui era deja mor, iar el era rănit, superficial, de două gloanțe. Superiorul, mânios, i-a tras două palme și i-a spus: “Sa meritat să-ți riști viața? Nu vezi că e mort?”. La care tânărul a răspuns: “S-a meritat domnule comandant, pentru că atunci când am ajuns la el nu era mort și mi-a spus: “Am știut eu că o să vii.” Aceasta este dragostea despre a vorbit Domnul Isus când a spus: “Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi.” (Ioan 15:13). Când treci prin probleme, o cunoștință te sună să te întrebe dacă poate să te ajute cu ceva, dar un prieten, când află că ai un necaz, e lângă tine. Un prieten știe, te cunoaște, te înțelege și te ajută cu tot ce poate.

       Unul dintre scopurile cele mai înalte, în prietenia dintre creștini, este ca să ne întărim încrederea în Domnul. „Ionatan, fiul lui Saul, s-a sculat şi s-a dus la David, în pădure. El i-a întărit încrederea în Dumnezeu,” (1 Samuel 23:16).

Personal, eu nu cred că eu sunt soluția pentru problemele nimănui, totodată, eu cred că nici un om nu este soluția pentru problemele mele. Domnul Isus este singura soluție! El este răspunsul, ajutorul, nădejdea, siguranța, fericirea și pacea noastră. De multe ori Dumnezeu a lucrat în viața mea prin aleșii Lui, care m-au purtat pe brațe în prezența Domnului Isus. Au fost situații în care Dumnezeu s-a folosit de prieteni ca să mă ajute să ies din depresie, deznădejde sau să-mi abandonez practici păcătoase. În Marcu 2 citim despre patru bărbați care au vrut să aducă un slăbănog la Domnul Isus, să fie vindecat. „Fiindcă nu puteau să ajungă până la El din pricina norodului, au desfăcut acoperişul casei unde era Isus şi, după ce l-au spart, au pogorât pe acolo patul în care zăcea slăbănogul. Când le-a văzut Isus credinţa, a zis slăbănogului: „Fiule, păcatele îţi sunt iertate!” (Marcu 2:4,5). Îmi place să cred că acești bărbați au fost prieteni buni cu cel bolnav. Numai așa pot să-mi explic de ce ei s-au luptat atât de mult și nu au renunțat, chiar atunci când au văzut că este imposibil să ajungă la Domnul. Au ajuns până acolo că a trebuit să spargă acoperișul casei ca sa ajungă la El. Ei şi-au făcut partea, din dragoste și devotament pentru cel bolnav și au avut credință că Isus îl va vindeca. Noi luptăm și facem tot ce depinde de noi dar la capătul eforturilor noastre trebuie să fie prezența Domnului.

           Gândul acesta, că Domnul și numai El poate să ne de-a ajutorul de care avem nevoie, mă eliberează de timiditate și de frică. Am toată încrederea în Dumnezeul meu, de aceea pot să merg la un prieten și să-l ajut să ajungă, din nou, în locul binecuvântării și a păcii în prezența lui Dumnezeu. Eu pot să mai greșesc, dar Dumnezeu nu greșește niciodată. Eu am resurse limitate, dar resursele lui Dumnezeu sunt nelimitate. Eu înțeleg în parte, dar Dumnezeu este atotcunoscător, este bun, milos și îndurător.

            În relațiile noastre de prietenie, noi ne încurajăm unii pe alții cu cuvintele Scripturii și cu promisiunile Domnului, astfel încât încrederea noastră să fie zidită în Dumnezeu, care este veșnic Stăpân, Suveran și vrednic ca să ne treacă biruitori prin încercările sau binecuvântările vieții. Noi trebuie să ne aducem aminte unii altora de nădejdea chemării noastre. Vor fi situații, când va trebuie să facem și noi ca cei patru bărbați, care au avut și credință și dragoste, pentru prietenii noștri paralizați de boală, de păcat, de deznădejde, de frică sau alte slăbiciuni. Când citim cuvântul din “Prietenul iubeşte oricând”, de cele mai multe ori ne gândim că un prieten te iubește când ești la greu sau în necaz. Dar noi avem nevoie de prieteni adevărați și când totul ne merge bine, ca să împărtășim bucuriile noastre și să fim corectați atunci când devenim mai leneși și  neroditori. Un prieten nu va fi invidios, nu va fi gelos ci se va identifica cu tine în bucuria ta, și se va bucura pentru tine. Așa cum durerea ta devine durerea lui, așa bucuria ta, devine bucuria lui.

Nu e de mirare că cel rău luptă să dezbine pe prieteni. Gândindu-mă la câteva lucruri care pot distruge o prietenie, îmi aduc aminte de un frate misionar cu care am avut onoarea să petrecem ceva timp împreună, ca familie. Acest frate a călătorit în multe colțuri ale lumii, vizitând biserici românești. Știind că a făcut această lucrare misionară de mulți ani, l-am întrebat: “Care credeți că ar fi lucrurile care ne dezbină pe noi credincioșii, din experiența dumneavoastră ?” M-am așteptat la orice alt răspuns, dar nu la cel pe care l-am primit. Dânsul a răspuns: “Bârfa, Bârfa, Bârfa!”. A continuat să explice de ce, dar cu fiecare cuvânt spus, parcă simțeam o tăietură de lamă pe piele. De unele lucruri pe care le-a menționat mă simțeam și eu vinovată, iar alte lămi usturătoare erau bârfele pe care le-am înghițit ca pe prăjituri, despre alții. Bârfa? Ce e bârfa și de ce ocupă primul loc sau primele trei locuri la capitolul “ lucruri care ne dezbină” (în opinia fratelui nostru) ca biserică sau ca prieteni.

continuarea aici 

Marinela BUZAȘ (luminipentrusuflet.com)

 

 

Share this

2 gânduri despre „Identitatea omului, în Christos Domnul, vis-a-vis de prietenie III 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.